donderdag 22 september 2016

Bonen!


In 2015 werden we overspoeld met superfood: Gojibessen, quinoa, chiazaad, incabessen, cacaosnippers en ga zo maar door. Gewoonn brood was opeens niet meer gezond en diende vervangen te worden door spelt. 
In 2016 wordt de trend van gezond eten doorgezet. Wel vindt er een verschuiving plaats. Superfoods maken plaats voor het 'normale gezonde eten'. Broccoli en boerenkool zijn terug van weggeweest. Eerder schreef ik al over gierst , een oeroud graan dat heel gezond is en ook nog eens erg lekker. Peulvruchten maken dit jaar een opmars. De Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot het internationale jaar van de boon. En dat is niet voor niets.

Bron afbeelding


Waarom bonen eten?

Bron afbeelding
Recent onderzoek van het Voedingscentrum wijst uit dat consumenten steeds vaker flexitarisch willen eten. Flexitariërs eten meerdere dagen in de week geen vlees. Bonen zijn een goede vleesvervanger, door de goede bouwstoffen die ze bevatten. Daarnaast zijn bonen een bron van eiwitten en vezels. Ze kunnen als bijgerecht geserveerd worden, maar passen ook erg goed in hoofdgerechten zoals pasta's en gevulde maaltijdsoepen. Je kunt eindeloos met deze peulvruchten variëren. Bonen zijn niet alleen gezond, maar ook nog eens erg lekker! 

Bonenproducenten willen zo goed mogelijk opvallen in het internationale jaar van de boon. Zo startte Bonduelle een campagne, maar komt ook HAK regelmatig op allerlei kanalen voorbij met Herman den Blijker als ambassadeur. De zin "lekker, met die bonen erbij van HAK" komt je vast bekend voor. Naast bestaande, bekende bonenproducenten, staan er ook nieuwe producenten op, zoals BOON. 

BOON

BOON onderscheidt zich door verse bonen aan te bieden in een zak. De producten van BOON bevatten geen conserveringsmiddelen of andere toevoegingen, waardoor het een nog gezondere keuze is. De bonen bevatten goede koolhydraten, vezels, relatief veel eiwitten, weinig vet en heel veel bouwstoffen zoals ijzer, calcium, zink, kalium en B-vitaminen. Zelf heb ik ze thuis uitgeprobeerd in combinatie met gehakt en zoete aardappel. De bonen blijven door de versheid een beetje knapperig, en hebben een volle smaak, mede doordat ze gegaard zijn in een smaakvolle bouillon. Meer over BOON, en waar je dit product kunt kopen, lees je op de website.

Hoe kun je bonen eten? 

Al van oudsher eten we in Nederland bonen als bijgerecht, of mixen we ze door de chili con carne. Maar daar houdt de inspiratie van de meeste Nederlanders wel een beetje bij op. Bonen zijn er echter in veel verschillende soorten en smaken, waardoor je er ook heel gevarieerd mee kunt koken. Uiteraard heb ik het internet even afgespeurd om je wat inspiratie te geven

Hier, op de blog van 'Lekker & Simel' vind je een lekkere salade met bonen, maïs, tomaat en koriander.
Ook de Groene Meisjes zijn creatief met bonen, zij plaatsten op hun blog een recept voor bonenburgers waar je van gaat watertanden. Het recept vind je hier!
Nog op zoek naar andere recepten? Door simpelweg 'boon recepten' te Googlen kom je al gauw bij een gerecht uit dat jij lekker zult vinden.

Wat mij betreft blijft de bonentrent voorlopig!  





Geen opmerkingen:

Een reactie posten