donderdag 7 juli 2016

Kroketten uit de oven?!

De kroket. Een smeuïge ragout met een smakelijk krokant jasje.

Onderzoek van snackproducent Royaan wijst uit dat er per jaar er zo'n 300 miljoen kroketten gegeten worden in Nederland, dat komt neer op ongeveer 25 per persoon! Dat de kroket populair is, wordt daarmee wel bewezen. De kroket heeft de associatie dat het een ongezonde snack is. Dit komt vooral omdat de kroket bereid wordt in een bubbelbad van frituurvet, want de kroket zelf is relatief (vergeleken met bijvoorbeeld chips) geen hele slechte keuze als snack. Om dit probleem, het frituurvet dat de kroket een ongezonde naam bezorgt, op te lossen, zijn er verschillende kroketproducenten die een alternatief bedachten: de ovenkroket!
Bron afbeelding
Krokant, met een fluweelzachte ragout, zonder het vet van de frituurpan. Dat klinkt als muziek in de oren. De vraag is natuurlijk wel of deze ovenkroketten net zo lekker en krokant zijn als de kroket die bereid is in de frituurpan. Uiteraard is Brandhopper op zoek gegaan naar ovenkroketten, om deze te testen.

Mora Oven Rundvlees Kroketten

Prijs: 4 stuks, €3.29
Allereerst zijn de ovenkroketten van Mora aan de beurt. Netjes volgens de voorgeschreven bereidingswijze klaargemaakt in de oven, zijn ze na ongeveer 18 minuten klaar om gegeten te worden. Zelf heb ik een voorkeur voor kroketten op een broodje of boterham, met een beetje mosterd en mayonaise, dus dit is ook hoe ik deze kroket opeet. Er zijn een aantal belangrijke onderdelen die voor mij bepalen of de ovenkroket een waardig alternatief is voor de kroket uit de frituurpan.

Heet?
Een kroket moet volgens mij heet zijn. Natuurlijk is de laatste hap minder warm dan de eerste, maar een kroket koud opeten is voor mij geen optie. De eerste hap van deze kroket is lekker warm. Helaas is de kroket bij het laatste hapje een beetje lauw geworden, wat bij een kroket uit de frituurpan minder snel het geval is. Het doet echter niet echt af aan de smaak van de kroket.

Smaak?
Hoewel je zou verwachten dat de ovenkroket anders smaakt dan de 'gewone rundvleeskroket', is dit bij Mora niet het geval.De smaak van deze kroket is bijna niet te onderscheiden van een rundvleeskroket uit de frituurpan. De ragout heeft heerlijk draadjesvlees en de snack is rijk gevuld. Smullen!

Krokant? 
De korst van deze kroket valt me een beetje tegen. Deze ovenkroket is redelijk krokant, maar lang niet zo krokant als de kroket uit de frituurpan. Dat vind ik het grootste minpunt voor Mora. 

Eindoordeel
Hoewel de ovenkroket van Mora minder krokant is dan een kroket uit de frituurpan, vind ik het een goed alternatief. Hij smaakt net zo goed en is een stuk minder vet. Zeker als je geen frituurpan in huis hebt, raad ik je de ovenkroket van Mora aan! 

Kwek­ke­boom Oven Cro­quet­ten

Prijs: 4 stuks, €3.89
De tweede ovenkroket die niet kon ontkomen aan de test is de Kwekkeboom Oven Croquet.  Kwekkeboom belooft dat de ovenkroket net zo krokant is als de kroket uit de frituurpan. Er is maar één manier om er achter te komen of deze belofte wordt waargemaakt. Aan tafel! 

Heet?
Deze kroket is ongeveer even heet als de Mora ovenkroket. Begint lekker warm, maar de laatste hap is aan de lauwe kant. Daarin evenaart Kwekkeboom niet de 'frituurpankroket', maar is niet beter of slechter dan Mora. 

Smaak?
Ook deze kroket smaakt goed. Wel is de rundvleessmaak minder rijk aanwezig dan bij Mora. De kroket lijkt ook minder rijk gevuld. Ze smaken wat mij betreft bijna even lekker, maar de Mora ovenkroket evenaart de smaak van de rundvleeskroket uit de frietpan beter. 

Krokant?
Ja, deze ovenkroket is echt krokant! Het krokante laagje is iets dikker dan het laagje van Mora, waardoor hij bijna dezelfde bite heeft als een 'gewone rundvleeskroket'. Hiermee scoort Kwekkeboom de punten die bij de smaak een beetje bleven liggen. 
Eindoordeel
Het is Kwekkeboom gelukt de kroket krokant te houden. Dat is een van de belangrijkste vereisten voor de ovenkroket om een goed alternatief te zijn voor de kroket uit de frituurpan. Qua smaak wijkt deze kroket wel een beetje af van de rundvleeskroket die je gewend bent. Desalniettemin is 'ie wel erg lekker hoor. 

Mora vs. Kwekkeboom

Het is vrij lastig te bepalen welke van de twee ovenkroketten nu echt de winnaar is. Wat mij betreft hebben beide merken een goed alternatief voor de frituurpankroket geleverd. Ik ga dan ook zeker vaker van deze kroketten smullen. Het schijnt zo te zijn dat een broodje kroket (uit de frituurpan) net zo (on)gezond is als een boterham met kaas. Dus nu dit smaakvolle, minder vette alternatief van het broodje kroket zich aanbiedt, mag de boterham met kaas wat vaker plaats gaan maken! 

Tja, kiezen tussen de twee merken is voor mij vrij lastig, dus heb ik nog even op een rijtje gezet welke kroket op welke onderdelen het beste scoort. Aan jou de taak om te kiezen waar je voor gaat, maar beide kroketten zijn een goede keus! 


Categorie
Mora
Kwekkeboom
Heet
7
7
Smaak
8
7
Krokant
6,5
8,5
Eindoordeel
8
8

 

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten